


Reservation för ändringar
FREDAG



Visbussen Folke FIN
Visfestivalen i Lund får i år besök av Visbussen Folke från Helsingfors, som kommer rullande från Finland med visvänner ombord. Den orange folkabussen från 1978 fungerar som turnébuss för helsingforsvisvännerna. Visbussens besättning uppträder båda kvällarna.
Helsingfors Visans Vänner är en livskraftig samling finlandssvenskt visfolk i alla åldrar. Sällskapet har målmedvetet genomfört en stadig föryngring och i dag är de flesta tongivande medlemmar i åldern 30 till 40. Sällskapet har en aktiv konsertverksamhet hemma i Finland och fungerar också som en social samlingsplats för visaktiva i Helsingforsregionen.
På fredagen sjunger Gustav Klingstedt, som är ordförande i Helsingfors Visans Vänner och spelar lyhört på en vacker parlorgitarr. Han har sällskap av mångsidiga musikern Jonas Koivumäki, som har en bakgrund som teatermusiker och rocktrubadur och gärna tonsätter finlandssvensk poesi.

Anna Döbling & Wesley Koivumäki
Med ögon känsliga för allt:
Barbro Hörbergs visor är som korta pjäser - drastiska, ömsinta, nakna, humoristiska, lågmälda och storslagna berättelser om det mest gemensamma vi har: varandra och verkligheten, den på samma gång banala och fantastiska.
Anna Döbling och Wesley Koivumäki framför konserten. Med ögon känsliga för allt. Konserten är en hyllning till Barbro Hörbergs sångskrivargärning, och samtidigt en berättelse om henne själv - en kreativ, nyfiken, stark, känslig och varm kvinna som också var en av våra första singer/songwriters.
Anna Döbling är visartist och vispoet med ena benet i den svenska vistraditionen och det andra i fransk chanson. Via kabaré, musikal och operett hittade hon så småningom fram till visorna Fick Nils Ferlin-sällskapets Trubadurpris 2018
Wesley Koivumäki är en välkänd finlandssvensk gitarrist och trubadur som spelat på scener och festivaler i Finland, Sverige, Danmark, Island och Norge.

Maud Lindström
Maud Lindström är en alldeles unik svensk visartist och låtskrivare. Med sitt rättframma språk och sina personliga, roliga och hänsynslöst självutlämnande texter sätter hon ord på det som många tänker men få vågar säga om ämnen som kärlek, sex, identitet och makt, och lämnar ingen oberörd. Hennes feministiska visrock'n roll är både vass och berörande, vacker och ful, rolig och djupt allvarlig, men alltid modig, anspråksfull och angelägen.
Maud har varit verksam som artist sedan i mitten av 2000-talet. Hon har spelat på de flesta av Sveriges visscener, men även på festivaler som Hultsfred och Arvika, stadsfestivaler som Göteborgs Kulturkalas och Malmöfestivalen, samt på Pridefestivaler runt om i landet. Hon har turnerat med Riksteatern och Lars Winnerbäck, samt gjort flera länsmusikturnéer i skolor med egna musikföreställningen "Allmänmänskligt!"

Visor Naturell
Husbandet! Består av musiklegenden Roffe Alm, f d Peps blodband, tillika vislegenden Martin Arnoldi, f d Hootenanny Singer och En Sexa Epistlar samt visfestivalsgeneralen Ivar Sjögren, En sexa epistlar.
Trion bjuder på svenska och skånska visor med stämsång, två gitarrer och ett dragspel.

Glimra
Annelie Roswall, Bittis Jakobsson och Annika Fehling. Gotländskt möter amerikanskt. Koffert, mandolin, dragspel, gitarr och trestämmig skönsång. Singer-songwritermusik på svenska med en lutning åt amerikanska tongångar, ärligt och jordat. Emellanåt rufft, emellanåt silverstämmor som skimrande stråk i kalksten.
Alla medlemmar i Glimra har över 20 års erfarenhet som artister, Annelie och Bittis från den välkända gruppen Ainbusk, och Annika med 13 CD album i bagaget och omfattande turnéer i världen.

"Residence"
Vår jubileumspresent till Visfestivalens publik: Kan skämtsamt bekrivas som ett slags Visfestivalens svar på "Big brother"...
Två danska och två svenska visartister ur det absoluta toppskiktet, som aldrig förr jobbat ihop, sammanförs i ett hus på landet i Skåne i tre dagar där de ska skriva nya visor och spela ihop sig till en visgrupp.
Gruppen består av Anne Eltard DK, Sören Krogh DK, Annika Fehling och Staffan Wester (sedan Dan Viktor fått sent förhinder av privata skäl).
Resultatet får vi se och höra på fredagskvällen i Lund!

Copenhagen Slim / Nisse Thorbjörn
Vi är ledsna över att Jack Vreeswijk av hälsoskäl tvingats tacka nej till deltagande i Lund kort tid före före festivalen. Istället deltar den internationellt kände danske artisten Nisse Thorbjörn.
Blues, bluegrass och americana är berättande musik och också en slags visa enligt vår definition.
Nisse Thorbjörn, med artistnamnet Copenhagen Slim, är ett av Danmarks allra största namn i den mixade genren. 2018 utsågs han till "Årets danska bluesnamn!
Så här presenteras han ofta i Danmark:
"Copenhagen Slim" som han kaldes, når han turnerer i Tyskland, Sverige, Norge, Schweiz, Holland, Belgien eller andre steder i verden, spiller både guitar, mundharpe og synger fantastisk med en oldschool og samtidig unik klang.
Han har i 2019/2020 blandt andet turneret i Australien, hvor han leverede 30 solokoncerter i staterne New South Wales og Victoria, med optrædener på Echuca Bluesfestival i Sydney, Canberra og Melbourne m.fl. som den første Danske blues og Rootsartist nogensinde (så vidt vi ved).
Nisse Thorbjørns spillestil er dynamisk, aggressiv og spændende, han er inspireret af men ikke "lænket til" blues'en, og man hører både bluegrass og americana-folk i hans lyd og arrangementer.
Nisse Thorbjørn er en af vinderne af prisen som "Årets Danske Bluesnavn" og har medvirket på det DMA vindende album "Trainman Blues" (2018).
Lyt til “Lost Highway” her: https://copenhagenslim.bandcamp.com/album/lost-highway
Video: https://www.facebook.com/CopenhagenSlim/videos/1442733559254689
LÖRDAG



Visbussen Folke FIN
Visfestivalen i Lund får i år besök av Visbussen Folke från Helsingfors, som kommer rullande från Finland med visvänner ombord. Den orange folkabussen från 1978 fungerar som turnébuss för helsingforsvisvännerna. Visbussens besättning uppträder båda kvällarna.
Helsingfors Visans Vänner är en livskraftig samling finlandssvenskt visfolk i alla åldrar. Sällskapet har målmedvetet genomfört en stadig föryngring och i dag är de flesta tongivande medlemmar i åldern 30 till 40. Sällskapet har en aktiv konsertverksamhet hemma i Finland och fungerar också som en social samlingsplats för visaktiva i Helsingforsregionen.
På lördagen äntras scenen av Henrik Huldén, som nu är tillbaka på visfestivalen i Lund, en prisbelönt visartist och verspoet som har turnérat med bland andra Maria Lindström, Hanne Juul, Mats Paulson och Öyvind Sund. Den andra finländaren på lördag är Daniel Andersson, driven sångare och specialist på klassiska visor.

Anne Eltard DK
Komponist, musiker, producer, loop- og lydkunstner.
Bestyrelsesmedlem i DJBFA og DMF KBH
Født på Nørrebro i København i 1960 og har siden ungdomsårene spillet guitar, violin, komponeret, loopet og produceret. Afsaettet er den nordiske klang. Violin og stemme i kombination med loop, livesamples, processerede reallyde, echomaskiner og wah-wah pedal er grundstenen for den unikke sound. En solid baggrund i nordisk folklore, kombineret med et aktivt og bredt genrekendskab, giver værkerne et personlig præg, kendetegnet ved melodiske hooklines og ofte med et balkan- og mellemøstligt tilsnit.
Har udgivet 2 soloalbum, produceret CD'er, lavet lydkunst til installationer og forestillinger, komponeret og spillet til talrige danse-, performance og teaterforestillinger, været studie-, reklame-, film- og gæstemusiker, spillet i tv og radio, turneret og turnerer til stadighet i store dele af verdenen, lavet live radio og indslag til DR.

Søren Krogh DK
I februar 2022 udkom det nye album, Havtornland med Søren Krogh. ”Der kommer til stadighed flere sange til mig, der kredser om Vendsyssel. Jeg ved ikke helt, hvorfor det er blevet sådan. Men det er jo på en eller anden måde dét, jeg kender bedst, og så falder det nok meget naturligt at skrive om det”, fortæller Krogh fra sit værksted i Lønstrup og fortsætter: ”Vendsyssel er et skattekammer af historier om mennesker, skæbner og gamle buddies. Så det er jo bare at lave nogle sange ud af dem”, fortæller Krogh og fortsætter: ”Sangene er indspillet med masse af akustiske instrumenter, så det bliver en meget rootsy plade, jeg selv har produceret sammen med Dennis Ahlgren (Tina Dickow mfl.), som jeg har arbejdet med på live og i studiet i 10 år. Danacana kalder vi stilen – dansk americana”.
Som koncertnavn er Krogh altid en stor musikalsk oplevelse, og selv om arven som historiefortæller kan være tung at løfte, så formår han bare at komme hele vejen rundt: Det er først og fremmest sjovt, det er nærværende og det er historier som publikum genkender sig selv i. Ekstrabladets legendariske anmelder, Peter Nørgaard skrev da også: ”Så længe der findes folk som Hausgaard, Olsen og Krogh er den musikalske verden i Danmark ikke helt af lave”.
”En koncert med mig er altid én del historier og én del sange. Og sådan bliver det nok ved med at være, fordi uden historier ingen sange, og uden sange ingen historier; så enkelt kan det vel siges”, siger Krogh og fortsætter: ”Og 2022-koncerterne bliver en musikalsk rejse i Vendsyssel, der tager udgangspunkt mine sange, der udspringer heraf”.
Krogh modtog en Danish Music Award Folk i 2013 som årets sangskriver og endnu en i 2016 som årets sanger. Og senest i 2021 modtog han hædersprisen, ”Opmuntringsprisen” for sit lange virke med dansk sangskrivning. Gennem årene har Krogh spillet mere end 2000 koncerter og har udgivet 10 albums eget navn.

Mandys nyckel FIN
Mandys Nyckel är ett finlandssvenskt folkpopband som spelar musik med intryck från folkmusik, visor, jazz och världsmusik. Text och musik skrivs främst av Amanda Henriksson och bandet arrangerar låtarna tillsammans. Bandet har självständigt gett ut tre album, Möjligheter 2015, WIND 2018 och Sov min älskling 2022. Piano, bas, trummor och gitarr skapar grunden i bandet medan ackordeon, violin och olika slagverk bidrar till en varm klang. Tillsammans har musikervännerna utvecklat ett personligt tonspråk där melodierna, stämsången och harmonierna stöder de tankfulla texterna.
Amanda Henriksson, sång, piano
Margarita Eklund, sång
Lotta Ahlbeck, violin
Martina Brunell, ackordeon
Niklas Nyholm, gitarr
Olli Liljeström, bas
Jesper Eklund, trummor

Finn Zetterholm
En verklig levande legend i visvärlden gästar Lund!
Finn Zetterholm, född 4 augusti 1945 i Sigtuna, är en svensk trubadur och författare. Han är son till Tore Zetterholm och Gertrud Zetterholm samt systerson till Hans Villius.
Som trubadur har Zetterholm bland annat arbetat och turnerat med Bengt Sändh, Marie Selander och Grynet Molvig. Tillsammans med Sändh medverkade han även i Lars Molins TV-klassiker Badjävlar (1971). Som författare har han skrivit en lång rad barnböcker.
På Världens minsta LP (1973) lanserade Finn Zetterholm och Bengt Sändh visetter, som är mycket små visor, högst 14 sekunder långa.
I oktober 2015 pratade han om den svenska visvågen med Kalle Lind i dennes poddradioprogram Snedtänkt.
Källa: Wikipedia.

Åsa Jinder
Åsa Jinder är en av våra mest folkkära och välmeriterade artister. Få turnerande artister i dag har Åsa Jinders rutin. Musikaliteten, scennärvaron och inte minst folkligheten har gjort det möjligt för henne att fira hela 40 år som riksspelman.
Hon har erhållit medalj av kungen, sommarpratat, spelat på Nobelfesten, och vunnit Eurovision Song Contest. Hon har verkat internationellt i ett stort antal länder, framfört sina egna älskade sånger och melodier i svenska konserthus såväl som kyrkor och bygdegårdar.
Åsa har en alldeles unik utstrålning på scen, med sin avväpnande personlighet och vida musikalitet fångar hon publiken med både stor humor och allvar. Räkna med att bli berörd.
”Hennes stora konstnärskap är odiskutabelt. Både som artist, låtskrivare och författare.” – ÖP
”Åsa Jinder är riksspelkvinna med stort R, prisbelönad en masse och mästare på nyckelharpa. Faktum är dessutom att karriären går ganska exakt fyra decennier tillbaka i tiden. Att hävda att hon är en institution i svenskt musikliv är således ett understatement.” – Skånska Dagbladet