top of page

Artister fredag 18 augusti och lördag 19 augusti.
Reservation för ändringar i programmet.

 

Fredag 
John Holm


Vi är stolta över att kunna presentera en av landets största musiklegender, artisten John Holm, på Visfestivalen i Lund. Han gjorde redan 1975 sin första turné och inte förrän 40 år senare, 2015, den andra.
John Holms mycket speciella röst och texter har i decennier attraherat m
ånga tusentals lyssnare. Under åren har John släppt sex plattor. En av hans mest älskade låtar är ”Maria många mil och år från här”.
Han har de senaste åren gjort många spelningar runt om i landet och är i år åter ute på en stor turné. Han har en stor och mycket trogen skara som följer honom och älskar hans musik och som gjort det i alla år sedan 70-talet.
John Holms liv har nyligen speglatas i den en timme långa TV-dokumentären ”Det finns så många vägar” som kan ses på SvT play. 
Varmt välkommen till Visfestivalen i Lund, John!


Foto: Jeanette Andersson

Cathrine Legardh DK
Vi är stolta över att få presentera en av Danmarks främsta jazzsångerskor som turnerat över hela världen och som gärna tolkar nordiska visor, inte minst av Monica Zetterlund.
Så här presenteras hon ibland i Danmark:
Cathrine Legardh er en dansk jazzvokalist o komponist med svensk/norska anor.
"Uddannet musiklærer men forlod lærergerningen i 2006. Har udgivet 7 jazzalbums på det hæderkronede Storyville Records. Legardh turnerer flittigt i ind og udland (Skandinavien, UK, USA, Holland, Thailand og Kina). Hun dyrker den nordiske tone, både når hun hylder det svenske jazzikon, Monica Zetterlund, såvel som den danske digter, Tove Ditlevsen. Herudover optræder hun for børn i orkestret NullerNix og har udgivet to albums og en bog samt udarbejdet undervisningsmaterialer for musikforlaget Wilhelm Hansen. Legardh blev i 2011 nomineret til Music Awards i både
DK og Island ifm. sit samarbejde med Sigurður Flosason - med hvilken hun netop har udgivet endnu et album ‘Stilhed & Storm’ (Storyville, juni 2023) - bestående af 15 nye jazz-sange på dansk. www.legardh.dk


Line up: Cathrine Legardh (voc), Jacob Christoffersen (piano) & Jesper Thorn (bas).
Varmt välkommen till Visfestivalen i Lund, Cathrine!

Pierre Ström

Vi gratulerar Pierre Ström som i år firar 60 år på visscenen som professionell visartist, sångare och låtskrivare!

Pierre är en legend i visvärlden och tillhör den kärntrupp av vissångare med bl.a. Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk, som kring Vispråmen Storken, startade visvågen på 1960-talet, och tillsammans med flera storheter bildade YTF, Yrkestrubadurernas förening 1971.
Den egna visa som inbringat mest STIM-pengar är ”Ulla Winblad vid Fiskartorpet” med text av Lars Forssell och musik av Pierre Ström. Visan är insjungen av blsnd annat Monica Nielsen, Jeja Sundström och Cornelis Vreeswijk.

Vid den första Hagafesten 1967, i Stockholms Stads Bellmanspel gjorde Pierre rollen som Bellman. Sedan sjöng han i 40 år på Skansens Bellmandag. Han har gjort ett tiotal LP och flera CD, med bland annat rallarvisor och egna visor och han tonsätter dikter av bland andra Olle Svensson, Emil Hagström, Nils Ferlin och Harry Martinson.
Pierre är ordförande i YTF, Yrkestrubadurernas förening, och leder  Stockholms visfestival.

Utmärkelser:
• 2002 års stipendium till Ulf Peder Olrogs minne.
• Samfundet Visans Vänners pris 2013,
• Nils Ferlin-sällskapets Trubadurpris  2014,
• Teaterförbundets Öppet Arkiv-stipendium 2020
• Taubesällskapets Trubadurpris 2021. 
Vi säger: Varmt välkommen till Visfestivalen i Lund, Pierre!

Ett halvfranskt band

Vad finns för likhet mellan Skåne och Flandern? Eller mellan Malmö och Paris? Syskonen Caroline och Harald Leander har franskt påbrå och sammanstrålar i duon Ett Halvfranskt Band.
Konserten är i form av en musikalisk dialog om livets och kärlekens möjligheter och omöjligheter med fransk chanson, svenska och amerikanska favoriter samt eget material på repertoaren. Det poetiska och finstämda varvas med det underfundiga och det känslomättade; Ett Halvfranskt Band kan rymma mycket mellan pärmarna! 

Harald Leander är skådespelare, ofta med musikaliska förtecken, som ofta tar hjälp av sin ganska stora instrumentsamlingmellan. Översätter även gärna både poesi och prosa och växlar mellan arenorna – ena gången barnteater, andra gången scenkonst för seniorer och emellan lite varietékonst som gör vardagen magisk och det magiska till en spännande vardag. 

Caroline Leander är välkänd pianist, sångerska och kompositör bosatt i Malmö.
Pianot är hennes äldsta vän och i sällskap med det spelar hon allt sedan 80-talet på alla upptänkliga ställen, från festivaler runt om i Europa till en liten ostaffär i Höganäs. Hon har gett ut ett flertal album med egen musik och skriver musik för teater, dansföreställningar och på beställning.

 Varmt välkomna till Visfestivalen i Lund, Caroline och Harald!

Foto: Helena Åkesson

Erik Ask-Upmark

Vad är en visa, varför sjunger vi visor och hur länge har vi sysslat med det?
Erik Ask
-Upmark är riksspelman, multiinstrumentalist och tusenkonstnär - samt musikhistoriker.
På sitt eget oefterhärmliga sätt tar han oss med på en historisk exposé av visan som kulturhistorisk företeelse från medeltid till 1900-tal!
Varmt välkommen till Visfestivalen i Lund, Erik!

Anna Björnberg & Niclas Gustafsson

Anna är en sångerska med lång erfarenhet från scenen, med turnéliv både i Sverige och Europa. Turnerade i Italien och Schweiz på 90-talet, har uppträtt på de kända pianobarerna och körat på italienska artisters plattor. Hjälper andra som transformativ röstcoach och debuterar nu med sin egna musik. 

Med sig på gitarr har hon Visfestivalens egen Niclas Gustafsson.
Varmt välkomna på scen båda två! 

Dansk-svenskt låtskrivarresidence


Vårt spännande dansk-svenskt visprojekt för andra året i rad! Årets artister i vårt "residence" är vissångarna Dan Viktor (S), Petra Haraldsen (S), Mads Mouritz (DK) och Anne Eltard (DK).
De fyra vismusikerna, som aldrig arbetat tillsammans tidigare, kommer att bo i ett hus på skånska landsbygden i några dagar med uppdrag att skriva helt nya dansk-svenska visor tillsammans. Det nyskrivna materialet ska presenteras på Visfestivalen i Lund på fredagskvällen då de fyra utgör en sammanhållen visgrupp! 

Vi ser verkligen fram emot resultatet, detta ska bli riktigt spännande! Varmt välkomna Mads, Anne, Dan och Petra!

Lördag
Amanda Jenssen


Vi är verkligen jättestolta över att Lunds egen Amanda Jenssen gör sitt första egna soloframträdande på flera år hos oss på Visfestivalen i Lund!
Vi är många, många, som följt henne genom åren, från de tidiga spelningarna med ”Amanda and the papas” runt om i Lund tillsammans med pappa Halvard, och sedan genombrottet i samband med andraplaceringen i Idol 2007.
Framgången i Idol gjorde henne känd för hela svenska folket och ledde till skivkontrakt och stora turnéer i flera år, fram till dess att hon för några år sedan valde att ta ett steg åt sidan, flytta till Köpenhamn och pausa sin karriär en tid.
Men, förutom några gästframträdanden, bryter nu Amanda åter tystnaden med sin första egna spelning sedan hon pausade sin karriär. Det är ingen slump att detta görs i hennes hemstad Lund och hon ser mycket fram emot att inleda det nästa kapitlet tillsammans med den trygga visfestivalspubliken i staden där allting en gång började. Hon har med sig sina medmusiker Petter Bergander på piano och dragspel samt Edith Backlund, sång och gitarr.
Vi är så glada för detta som ska bli oerhört spännande.
Varmt välkommen till Visfestivalen i Lund, Amanda!

Foto: Magnus Norman
 

Ola Aurell

Ola Aurell är sjungande komiker, och lite av ett kultförklarat kärleksbarn mellan standup och visa. Mannen som inte lämnar något oberörd. Hans egensinniga sånger rör sig fritt mellan genialiskt och sjukt, mellan fniss och finess och mellan det mörkt roliga och roligt mörka.

Han har fått Olrogstipendiet för sina texter, vunnit årets scenshow på Svenska standupgalan, sjungit i Allsång på Skansen och mycket annat.
Han har varit här förr och är nu tillbaka!
Varmt välkommen till Visfestivalen i Lund, Ola!

Dan Viktor
 

En extraordinär scenupplevelse, färgstark vissångare och konstnär, bosatt i Delsbo och Hudiksvall. Gett ut många soloplattor. Dan Andersonpristagare, Fred Åkerströmpristagare, Ted Gärdestadpristagare.
Dan, som egentligen heter Dan Viktor Andersson, har varit här hos oss i Lund många gånger förr. Han lyser upp varje visfestival han deltar i med ett extraordinaärt engagemang både på och utanför scen.
Du är lika varmt välkommen varje gång, Dan!

Anne Eltard DK

Legendarisk dansk folkmusikartist, vissångerska och mycket anlitad violinist. Anne har spelat med basistlegenden Hugo Rasmussen, med artisten Jens Lysdal och med det svenska folkmusikkbandet Nynningen. Hon tolkar gärna Cornelis, inte minst i albumet ”Letantendelig - 10 sange af Cornelis”. Anne är ett kärt återbesök hos oss. Hon leder också vårt unika dansk-svenska låtskrivar-residence dagarna före visfestivalen.
Varmt välkommen i å
r igen, Anne! Det börjar ju nästan bli tradition!

Gunnar Källström

En gudabenådad estradör, vispoet och författare som sent kommer att glömmas. Presenterar i år sitt senaste album ”Den roliges väg”. Det är det tionde i
ordningen och här återfinns visor om fred, nära relationer, barnets världar och tiden som passerar medan makaronerna kokar. Albumet blev nominerat till årets visa under Manifestgalan 2023.
Ur recensionerna: ”Det är svårt att inte tycka om Gunnar Källström. Han revolterar på sitt eget sätt mot visgenrens högstämda pretentioner, får publiken med sig och kan – tack vare humorn – få gensvar när han menar allvar.”

– PO Tidholm, Dagens Nyheter
Varmt välkommen Gunnar!

Olof Samuelsson

Olof Samuelsson är en skånsk  vis- och låtskrivare som skriver underfundiga och roliga låtar med hög igenkänningsfaktor. Med humorn som vapen beskriver Olof aktuella fenomen i sin samtid och banala vardagsproblem. Under flera år hade Olof sin alldeles egna Talkshow i hemkommunen Kävlinge och de senaste åren har han också börjat dyka upp på Stand up scenen.  Olof varvar sina låtar med humoristiska mellansnack. 2016 släppte Olof sin CD ”Helt Hopplös” och har sedan dess fortsatt producera roliga låtar.
Varmt välkommen, Olof!

Kiki Nilsenius

Kiki Nilsenius som är aktuell med sitt debutalbum "trist feminist" gästar årets visfestival.

Med syrliga kupletter tar hon sig an samhällets orättvisor, vardagens mödor, manliga tillkortakommanden och mer därtill.

Kiki Nilsenius lämnar sällan lyssnare oberörd, men trots en allvarlig underton bjuder hon ofta in till många skratt! 

Final i vår stora vistävling
bottom of page