FREDAG
Visbussen Folke.jpg
Gustav Klingstedt_2.jpg
Jonas Koivumäki_2.jpg
Visbussen Folke FIN

Visfestivalen i Lund får i år besök av Visbussen Folke från Helsingfors, som kommer rullande från Finland med visvänner ombord. Den orange folkabussen från 1978 fungerar som turnébuss för helsingforsvisvännerna. Visbussens besättning uppträder båda kvällarna.

Helsingfors Visans Vänner är en livskraftig samling finlandssvenskt visfolk i alla åldrar. Sällskapet har målmedvetet genomfört en stadig föryngring och i dag är de flesta tongivande medlemmar i åldern 30 till 40. Sällskapet har en aktiv konsertverksamhet hemma i Finland och fungerar också som en social samlingsplats för visaktiva i Helsingforsregionen.

På fredagen sjunger Gustav Klingstedt, som är ordförande i Helsingfors Visans Vänner och spelar lyhört på en vacker parlorgitarr. Han har sällskap av mångsidiga musikern Jonas Koivumäki, som har en bakgrund som teatermusiker och rocktrubadur och gärna tonsätter finlandssvensk poesi.

anna_wesley2_2.jpg
Anna Döbling & Wesley Koivumäki

Med ögon känsliga för allt:

Barbro Hörbergs visor är som korta pjäser - drastiska, ömsinta, nakna, humoristiska, lågmälda och storslagna berättelser om det mest gemensamma vi har: varandra och verkligheten, den på samma gång banala och fantastiska.

Anna Döbling och Wesley Koivumäki framför konserten. Med ögon känsliga för allt. Konserten är en hyllning till Barbro Hörbergs sångskrivargärning, och samtidigt en berättelse om henne själv - en kreativ, nyfiken, stark, känslig och varm kvinna som också var en av våra första singer/songwriters.

Anna Döbling är visartist och vispoet med ena benet i den svenska vistraditionen och det andra i fransk chanson. Via kabaré, musikal och operett hittade hon så småningom fram till visorna Fick Nils Ferlin-sällskapets Trubadurpris 2018

Wesley Koivumäki är en välkänd finlandssvensk gitarrist och trubadur som spelat på scener och festivaler i Finland, Sverige, Danmark, Island och Norge.

Maud Lindström foto Mia Bobsow_2.jpg

Maud Lindström

Maud Lindström är en alldeles unik svensk visartist och låtskrivare. Med sitt rättframma språk och sina personliga, roliga och hänsynslöst självutlämnande texter sätter hon ord på det som många tänker men få vågar säga om ämnen som kärlek, sex, identitet och makt, och lämnar ingen oberörd. Hennes feministiska visrock'n roll är både vass och berörande, vacker och ful, rolig och djupt allvarlig, men alltid modig, anspråksfull och angelägen.

Maud har varit verksam som artist sedan i mitten av 2000-talet. Hon har spelat på de flesta av Sveriges visscener, men även på festivaler som Hultsfred och Arvika, stadsfestivaler som Göteborgs Kulturkalas och Malmöfestivalen, samt på Pridefestivaler runt om i landet. Hon har turnerat med Riksteatern och Lars Winnerbäck, samt gjort flera länsmusikturnéer i skolor med egna musikföreställningen "Allmänmänskligt!"

Visor Naturell3.jpg
Visor Naturell

Husbandet! Består av musiklegenden Roffe Alm, f d Peps blodband, tillika vislegenden Martin Arnoldi, f d Hootenanny Singer och En Sexa Epistlar samt visfestivalsgeneralen Ivar Sjögren, En sexa epistlar.
Trion bjuder på svenska och skånska visor med stämsång, två gitarrer och ett dragspel.

Glimra. Foto Ivar Sjögren_2.jpg

Glimra

Annelie Roswall, Bittis Jakobsson och Annika Fehling. Gotländskt möter amerikanskt. Koffert, mandolin, dragspel, gitarr och trestämmig skönsång. Singer-songwritermusik på svenska med en lutning åt amerikanska tongångar, ärligt och jordat. Emellanåt rufft, emellanåt silverstämmor som skimrande stråk i kalksten.

 

Alla medlemmar i Glimra har över 20 års erfarenhet som artister, Annelie och Bittis från den välkända gruppen Ainbusk, och Annika med 13 CD album i bagaget och omfattande turnéer i världen.

Residence.jpg
"Residence"

Vår jubileumspresent till Visfestivalens publik: Kan skämtsamt bekrivas som ett slags Visfestivalens svar på "Big brother"...
Två danska och två svenska visartister ur det absoluta toppskiktet, som aldrig förr jobbat ihop, sammanförs i ett hus på landet i Skåne i tre dagar där de ska skriva nya visor och spela ihop sig till en visgrupp.
Gruppen består av Anne Eltard DK, Sören Krogh DK, Annika Fehling och Dan Viktor.
Resultatet får vi se och höra på fredagskvällen i Lund!

Jack2_2.jpg
Jack Vreeswijk
 

Saxat från hemsidan: "Föddes 1964 på Södersjukhuset i Stockholm. Bodde första året på Svartensgatan uppe på Mosebacke, inte så att jag minns ett skvatt men morsan talar fortfarande varmt om den tiden.

Sen blev det succé för min gamle släkting med dunder och brak. Stålarna rullade in som en flodvåg och från en liten två på söder utan vatten så blev det en modern trea på Saltvägen 14 ute i Hökarängen. Som numera är en trevlig och puttrig liten närförort till Stockholm."

"När farsan dog hösten 1987 så drabbades jag av sorg, hybris samt en stor dos ilska eftersom han var bortglömd innan och knappt fick ihop det till brödfödan. Hur många skitspelningar han gjorde för att dra hem bacon går väl knappt att räkna.

Skivbolagen gjorde tummen ner mycket p.g.a. av att han då inte ansågs ligga rätt i tiden. Visknutteriet var så ute att de flesta visknuttarna nästan dog av köldskador. Ska man vara ärlig så låg hans struliga livsstil från mitten av 70-talet honom lite i fatet. Å andra sidan så hade han då spelat in så mycket stålar till skivbolagen så man kunde ju tycka att det borde ha funnits en liten gnutta 'goodwill' kvar. Så blev det inte"

LÖRDAG
Visbussen Folke.jpg
DanielAndersson_2.jpg
Henrik Huldén_2.jpg

Visbussen Folke FIN

Visfestivalen i Lund får i år besök av Visbussen Folke från Helsingfors, som kommer rullande från Finland med visvänner ombord. Den orange folkabussen från 1978 fungerar som turnébuss för helsingforsvisvännerna. Visbussens besättning uppträder båda kvällarna.

 

Helsingfors Visans Vänner är en livskraftig samling finlandssvenskt visfolk i alla åldrar. Sällskapet har målmedvetet genomfört en stadig föryngring och i dag är de flesta tongivande medlemmar i åldern 30 till 40. Sällskapet har en aktiv konsertverksamhet hemma i Finland och fungerar också som en social samlingsplats för visaktiva i Helsingforsregionen.

 

På lördagen äntras scenen av Henrik Huldén, som nu är tillbaka på visfestivalen i Lund, en prisbelönt visartist och verspoet som har turnérat med bland andra Maria Lindström, Hanne Juul, Mats Paulson och Öyvind Sund. Den andra finländaren på lördag är Daniel Andersson, driven sångare och specialist på klassiska visor.

anne_eltard_02_higres_2.png

Anne Eltard DK


Komponist, musiker, producer, loop- og lydkunstner.

Bestyrelsesmedlem i DJBFA og DMF KBH

Født på Nørrebro i København i 1960 og har siden ungdomsårene spillet guitar, violin, komponeret, loopet og produceret. Afsaettet er den nordiske klang. Violin og stemme i kombination med loop, livesamples, processerede reallyde, echomaskiner og wah-wah pedal er grundstenen for den unikke sound. En solid baggrund i nordisk folklore, kombineret med et aktivt og bredt genrekendskab, giver værkerne et personlig præg, kendetegnet ved melodiske hooklines og ofte med et balkan- og mellemøstligt tilsnit.

Har udgivet 2 soloalbum, produceret CD'er, lavet lydkunst til installationer og forestillinger, komponeret og spillet til talrige danse-, performance og teaterforestillinger, været studie-, reklame-, film- og gæstemusiker, spillet i tv og radio, turneret og turnerer til stadighet i store dele af verdenen, lavet live radio og indslag til DR.

Søren Krogh_2 .jpg

Søren Krogh DK

 

I februar 2022 udkom det nye album, Havtornland med Søren Krogh. ”Der kommer til stadighed flere sange til mig, der kredser om Vendsyssel. Jeg ved ikke helt, hvorfor det er blevet sådan. Men det er jo på en eller anden måde dét, jeg kender bedst, og så falder det nok meget naturligt at skrive om det”, fortæller Krogh fra sit værksted i Lønstrup og fortsætter: ”Vendsyssel er et skattekammer af historier om mennesker, skæbner og gamle buddies. Så det er jo bare at lave nogle sange ud af dem”, fortæller Krogh og fortsætter: ”Sangene er indspillet med masse af akustiske instrumenter, så det bliver en meget rootsy plade, jeg selv har produceret sammen med Dennis Ahlgren (Tina Dickow mfl.), som jeg har arbejdet med på live og i studiet i 10 år. Danacana kalder vi stilen – dansk americana”.

Som koncertnavn er Krogh altid en stor musikalsk oplevelse, og selv om arven som historiefortæller kan være tung at løfte, så formår han bare at komme hele vejen rundt: Det er først og fremmest sjovt, det er nærværende og det er historier som publikum genkender sig selv i. Ekstrabladets legendariske anmelder, Peter Nørgaard skrev da også: ”Så længe der findes folk som Hausgaard, Olsen og Krogh er den musikalske verden i Danmark ikke helt af lave”.

”En koncert med mig er altid én del historier og én del sange. Og sådan bliver det nok ved med at være, fordi uden historier ingen sange, og uden sange ingen historier; så enkelt kan det vel siges”, siger Krogh og fortsætter: ”Og 2022-koncerterne bliver en musikalsk rejse i Vendsyssel, der tager udgangspunkt mine sange, der udspringer heraf”.

Krogh modtog en Danish Music Award Folk i 2013 som årets sangskriver og endnu en i 2016 som årets sanger. Og senest i 2021 modtog han hædersprisen, ”Opmuntringsprisen” for sit lange virke med dansk sangskrivning. Gennem årene har Krogh spillet mere end 2000 koncerter og har udgivet 10 albums eget navn.

mandysnyckel_fridalonnroos-17_2.jpg

Mandys nyckel FIN

 

Mandys Nyckel är ett finlandssvenskt folkpopband som spelar musik med intryck från folkmusik, visor, jazz och världsmusik. Text och musik skrivs främst av Amanda Henriksson och bandet arrangerar låtarna tillsammans. Bandet har självständigt gett ut tre album, Möjligheter 2015, WIND 2018 och Sov min älskling 2022. Piano, bas, trummor och gitarr skapar grunden i bandet medan ackordeon, violin och olika slagverk bidrar till en varm klang. Tillsammans har musikervännerna utvecklat ett personligt tonspråk där melodierna, stämsången och harmonierna stöder de tankfulla texterna.

Amanda Henriksson, sång, piano

Margarita Eklund, sång

Lotta Ahlbeck, violin

Martina Brunell, ackordeon

Niklas Nyholm, gitarr

Olli Liljeström, bas

Jesper Eklund, trummor

DanViktor3.jpg

Dan Viktor

 

En av våra riktigt stora svenska visartister på 2000-talet!

Dan Viktor Andersson, född 18 november 1977 i Gullvalla i Västmanland, är en svensk artist, låtskrivare, musiker och konstnär. Han kallar sig för Dan Viktor när han uppträder. Han har även varit medlem i band som Idiotteatern och Spritbaletten, varit med i trallpunkbandet Hydrogenium och spelat med Gunnar Källström & Fridens Liljer samt musikerkooperativet Branschen. Dan Viktor drev även vis/punk/rockklubben Rock & Folk på Jazzhuset i Göteborg och studion Nacksving i Göteborg.

Sedan vintern 2013–2014 bor Dan Viktor i Hälsingland och i Stockholm.

Priser och utmärkelser:

2000 – Stim-stipendium

2001 – LRF:s Kulturstipendium

2001 – Ted Gärdestadstipendiet

2003 – SKAP-stipendium

2003 – Spingo-stipendiet

2003 – Grammis-nominering

2006 – Fred Åkerström-stipendiet

2011 – ABF Dalarnas Litteratur-pris

2014 – Manifest-priset för Dan Viktor & Vägen Hem i kategorin "Visa"

2017 – Dan Andersson-priset

Källa: WIkipedia​

Finn Zetterholm.jpg

Finn Zetterholm

En verklig levande legend i visvärlden gästar Lund!

Finn Zetterholm, född 4 augusti 1945 i Sigtuna, är en svensk trubadur och författare. Han är son till Tore Zetterholm och Gertrud Zetterholm samt systerson till Hans Villius.

Som trubadur har Zetterholm bland annat arbetat och turnerat med Bengt Sändh, Marie Selander och Grynet Molvig. Tillsammans med Sändh medverkade han även i Lars Molins TV-klassiker Badjävlar (1971). Som författare har han skrivit en lång rad barnböcker.

På Världens minsta LP (1973) lanserade Finn Zetterholm och Bengt Sändh visetter, som är mycket små visor, högst 14 sekunder långa.

I oktober 2015 pratade han om den svenska visvågen med Kalle Lind i dennes poddradioprogram Snedtänkt.

Källa: Wikipedia.

Åsa Jinder_316-foto-anna_Alverhag_2.jpg

Åsa Jinder

 

Åsa Jinder är en av våra mest folkkära och välmeriterade artister. Få turnerande artister i dag har Åsa Jinders rutin. Musikaliteten, scennärvaron och inte minst folkligheten har gjort det möjligt för henne att fira hela 40 år som riksspelman.

Hon har erhållit medalj av kungen, sommarpratat, spelat på Nobelfesten, och vunnit Eurovision Song Contest. Hon har verkat internationellt i ett stort antal länder, framfört sina egna älskade sånger och melodier i svenska konserthus såväl som kyrkor och bygdegårdar.

Åsa har en alldeles unik utstrålning på scen, med sin avväpnande personlighet och vida musikalitet fångar hon publiken med både stor humor och allvar. Räkna med att bli berörd.

 

”Hennes stora konstnärskap är odiskutabelt. Både som artist, låtskrivare och författare.” – ÖP

”Åsa Jinder är riksspelkvinna med stort R, prisbelönad en masse och mästare på nyckelharpa. Faktum är dessutom att karriären går ganska exakt fyra decennier tillbaka i tiden. Att hävda att hon är en institution i svenskt musikliv är således ett understatement.” – Skånska Dagbladet